Η άποψη του απολογητή της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας που ακολουθεί, δυστυχώς αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα τόσο της ίδιας της Κίνας όσο και της σε εξέλιξη διαδικασίας της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Καρικατούρα "υπαρκτού" σοσιαλισμού, η σημεριή Κίνα δεν προήλθε από παρθενογέννεση. Η εξέλιξη των μεγάλων επαναστάσεων του 20ου αιώνα - της μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης, της πολιτιστικής επανάστασης και τόσων άλλων προσπαθειών σοσιαλιστικής οικοδόμησης - είναι αντικείμενο προβληματισμού και μελέτης, μακριά από απολογητικές διαθέσεις, με μόνο σκοπό την διατύπωση εκ νέου μιας ελπιδοφόρας, σε γερά θεμέλια, επαναστατικής - κομμουνιστικής πρότασης και προοπτικής, αξιοποιώντας το τεράστιο ιδεολογικό κεκτημένο τους.
Η αριστερά έχει να διαλέξει ανάμεσα στις στάχτες (ενσωμάτωση στο αστικό πολιτικό σύστημα ή λατρεία αυτού που υπήρξε αλλά κατέρευσε, δηλαδή κάπου είχε πρόβλημα) και στην αναγέννηση μέσα από τις στάχτες. Προς το παρόν, ας διαβάσουμε την άποψη των απολογητών της αστικής ιδεολογίας...
ο ξένος
Κίνα, η νέα υπερδύναμη
Η άποψη του κ. Κύρτσου - Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007
Το 17ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας συμβολίζει τη μετατροπή της μεγάλης αυτής χώρας στη νέα υπερδύναμη.
Ο κινεζικός κομμουνισμός στηρίζεται σε ένα μείγμα απόλυτου πολιτικού ελέγχου της κοινωνίας, σε μαοϊκά πρότυπα, και άγριου και δυναμικού καπιταλισμού.
Μετά τις ΗΠΑ η Κίνα είναι χώρα με τους περισσότερους (108) δισεκατομμυριούχους, των οποίων η περιουσία μετριέται σε δολάρια. Η πιο πλούσια Κινέζα είναι μία 24χρονη με περιουσία 16,5 δισ. δολάρια, την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα της, μεγάλο κατασκευαστή και μεγάλο επενδυτή στα ακίνητα. Η κινεζική οικονομία αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 10%-11% και τα αμέσως επόμενα χρόνια θα καταλάβει την τρίτη θέση σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ, αφήνοντας πίσω της τη Γερμανία.
Η Κίνα των αντιθέσεων
Η δυναμική ανάπτυξη της Κίνας στηρίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζομένους που απασχολούνται σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες. Εργάζονται ατελείωτες ώρες και αμείβονται με μερικά δολάρια την ημέρα. Η εξαγωγική βιομηχανία της Κίνας καταλαμβάνει με μεγάλη άνεση τις αγορές του εξωτερικού.
Το 2006 το εμπορικό πλεόνασμα της κομμουνιστικής-καπιταλιστικής υπερδύναμης έφτασε τα 180 δισ. δολάρια, ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας ξεπερνούν τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια και είναι τα μεγαλύτερα διεθνώς. Κινητήρια δύναμη της κινεζικής οικονομίας είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα, που επιβάλλει σιδηρά πειθαρχία, οι επιχειρηματίες, που κάνουν μεγάλες επενδύσεις και αποδεικνύονται εξαιρετικά δημιουργικοί, και, φυσικά, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι στηρίζουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Η Κίνα είναι η χώρα των μεγάλων επιτυχιών και των αντιθέσεων. Συνυπάρχουν ένα μαοϊκού τύπου Κομμουνιστικό Κόμμα και μία δυναμική επιχειρηματική ελίτ που συνδέεται με διάφορους τρόπους με αυτό. Το ρεκόρ ανάπτυξης συνδυάζεται με ρεκόρ ανισοκατανομής του εισοδήματος και του πλούτου. Οι λαϊκές μάζες δεν αντιδρούν γιατί βλέπουν τη σταδιακή βελτίωση του εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου τους αλλά και γιατί στερούνται βασικών πολιτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Η εκρηκτική ανάπτυξη και τα μεγάλα έργα υποδομής συνδυάζονται με την καταστροφή του περιβάλλοντος. Ήδη η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ στους ατμοσφαιρικούς ρύπους που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
3 σχόλια:
τι μας λοιπον φιλε ξενε ο κυρτσος..δουλεψτε σα ζωα οπως οι καπιταλιστες-κομμουνιστες(;)κινεζοι για παμε και μεις μπροστα μια μερα.. και παιζει να γινεις και παμπλουτος χαχαχαχαχαχ!!!Αρα μη μιλατε για ασφαλιστικο,εργασιακα δικαιοματα κτλ. και δουλεψτε για ψιχουλα.
saerdna δίκιο έχεις και λίγα λες...
και αυτοί είναι η ουσία του post και ο λόγος για τον οποίον το ανέβασα!
να σαι καλά!
Δημοσίευση σχολίου