Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

αλληλεγγύη δεν σημαίνει ελεημοσύνη...



Καταρχήν, ο παραπάνω - φαινομενικά - πίνακας είναι φτιαγμένος από όλο και όλο
ένα κομμάτι χαρτί. Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε βλεποντάς τον, ήταν η έννοια της αλληλεγγύης. Τούτες τις μέρες γίνεται λόγος για την αλληλεγγύη στους μετανάστες της Πάτρας (κατά βάση αφγανικής και ιρακινής καταγωγής) για τους οποίους είναι σε εξέλιξη μια καλά οργανωμένη επιχείρηση όχι ακριβώς "σκούπα" αλλά πολλές μικρές "σκούπες" μαζί.

Αυτές τις μικρές "σκουπίτσες" για να καθαρίσουν την "βρωμιά" της μετανάστευσης και του ξεριζωμού που γέννησαν οι πόλεμοι του ολοκληρωτικού καπιταλισμού στις αρχές του 21ου, τις κρατούν λιμενικοί, μπάτσοι, ο δήμαρχος και ο νομάρχης εξ ονόματος της άτιμης φάρας των "νοικοκυρέων", μιας χούφτας αστών που ζουν και έχουν "μαγαζιά" κοντά στον καταυλισμό των μεταναστών και ακόμα λίγων που θέλουν να μην χαλάσει η μόστρα της Πάτρας εν όψει καρναβαλιού και χαλάσουν οι δουλειές τους. Η ίδια αυτή χούφτα ήταν που περίμενε να ανέβουν οι μετοχές της στο χρηματιστήριο όταν γινόταν ο πόλεμος, αφού ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών και η ανοικοδόμηση των στάχτεων θα έδινε ώθηση στην οικονομία, στον μαστιζόμενο από την κρίση του καπιταλισμό.

Δεν αναζήτησε κανένας από αυτούς φυσικά τις αιτίες του ξεριζωμού, της μετανάστευσης. Ούτε τότε, αλλά ούτε και τώρα! Που χρόνος για χάσιμο. Μπροστά στο κέρδος που να βρεθούν έστω ηθικές αναστολές, αυτές άλλωστε μειώνουν την κερδοφορία! Ας γίνει πόλεμος λοιπόν και με κύρια πρόφαση τον πόλεμο των πολιτισμών και την ανάγκη για εξαγωγή "δημοκρατίας" της "πολιτισμένης" καπιταλιστικής δύσης στις χώρες της "μπούργκας". Και όταν τα αποτελέσματα του πολέμου έρχονται και εδώ - με λίγο χρόνο καθυστέρηση - που να αναζητήσουμε τις αιτίες τώρα...Ας κουκουλώσουμε το πρόβλημα με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Που ξέρεις, μπορεί να πέσουν και τα μεροκάματα έτσι, να μειωθεί το εργατικό κόστος...Άλλωστε αυτοί - όπως και όλοι του είδους - άθλιοι "νοικοκυραίοι", αναζητούν αιτίες μόνο όταν πρόκειται για πρόβλημα μεγιστοποίησης του δικού τους κέρδους, είναι απόλυτα ορθολογιστές σε αυτήν την περίπτωση. Η αναζήτηση και πολύ περισσότερο η αντιστροφή των αιτιών είναι χαμένος χρόνος - κέρδος, οπότε και επιστρατεύεται ο ανορθολογισμός με την έκφραση του ρατσισμού και της ξενομανίας.

Και η αλληλεγγύη όμως φαντάζει σαν ελεημοσύνη για να ξεπλύνουν τις τύψεις τους κάποιοι άλλοι λιγότερο (αλλά) νοικοκυραίοι. Ξεχνάνε όλους όσους ευθύνονται: την κυβέρνηση των ΗΠΑ, την Ε.Ε (είπαμε νοικοκυραίοι είναι και αυτοί...καλή τους πέφτει η ΕΕ, πέρνουν και καμιά επιδότηση για καμιά μπίζνα), τον Καραμνλή (παλιότερα τον Σημίτη) που δίνει τις βάσεις σε αντάλλαγμα να μεταφέρει τα πετρέλαια ο Βαρδινογιάννης και να κάνει bussines o Πετζετάκης στην μέση ανατολή, το κεφάλαιο. Και τέτοιοι νοικοκυραίοι δεν ψηφίσζουν μόνο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Αλληλεγγύη στους μετανάστες (αλλά και σε οποιονδήποτε χρειάζεται) δεν σημαίνει ένας "πίνακας" ελεημοσύνης φορτωμένος με περίτεχνα σχήματα και φαφλατάδικα χρώματα, μα να γίνεις κομμάτι στο χαρτί που φαίνεται παραπάνω. Να δίνεις το χέρι όταν πέφτει άλλος σαν να έπεφτες εσύ. Και στο υπόλοιπο χαρτί που περισεύει να γράφεις: οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι. Καμιά επιχείρηση σκούπα. Καμιά απέλαση. Χορήγηση ασύλου.Ίσα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά δικαιώματα. Ένταξει τους στους πολιτιστικούς συλλόγους και στα συνδικάτα. Κοινή πάλη ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ, της ΕΕ, του κεφαλαίου και για την ανατροπή τους. Αυτοί γεννάνε τον πόλεμο, τον ξεριζωμό, το ρατσισμό, την εκμετάλλευση!!!

Στο ίδιο χαρτί λοιπόν...αλληλεγγύη και κοινή πάλη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: